Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και περιέχει κοβάλτιο, γι αυτό και οι ενώσεις της, αναφέρονται ως κοβαλαμίνες.

Οφέλη της Β12

Η Β12 ωφελεί τη διάθεση, τα επίπεδα της ενέργειας, τη μνήμη, την καρδιά, το δέρμα, τα μαλλιά, την πέψη κ.α. Αναλυτικότερα:

  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τη σηματοδότηση νευροδιαβιβαστών).
  • Δρα στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και στη διατήρηση του ελύτρου της μυελίνης γύρω από τα νεύρα.
  • Βοηθά στην πέψη και στην υγεία της καρδιάς, (γι’ αυτό άλλωστε και η ανεπάρκεια σε Β12, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος και σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο).
  • Eίναι επίσης απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κόπωσης επινεφριδίων (ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της ικανότητας των επινεφριδίων να παράγουν κορτιζόλη στις σωστές ποσότητες και στο σωστό χρόνο ως αντίδραση στο άγχος), και για τη σύνθεση του DNA (κι επομένως για την παραγωγή κυττάρων, ιδιαιτέρως ερυθροκυττάρων).

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

Λόγω της ευρείας εμβέλειας του ρόλου της μέσα στο σώμα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικά συμπτώματα, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα αισθητά, όπως η χρόνια κόπωση, οι διαταραχές της διάθεσης, η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος.

Αναλυτικότερα, τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12, μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Συνεχές αίσθημα κόπωσης ή χρόνια κόπωση, μυϊκούς πόνους, αδυναμία και πόνο στις αρθρώσεις.
2. Δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ζάλης, και κακή μνήμη.
3. Αδυναμία συγκέντρωσης και μεταβολές της διάθεσης (όπως η αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους).
4. Καρδιακά προβλήματα (π.χ. αίσθημα παλμών).
5. Κακή υγεία των δοντιών, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων.
6. Πεπτικά προβλήματα, όπως ναυτία, διάρροια, κράμπες, και ελλάτωση της όρεξης.

Σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας, μπορεί προκληθεί μια μορφή αναιμίας που ονομάζεται κακοήθης αναιμία.

Πηγές Τροφίμων

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης Β12 είναι οι ζωικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών γαλακτοκομικών προϊόντων , τα αυγά ελευθέρας βοσκής, το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα οργανικά κρέατα.

Εππλέον, τα θαλασσινά  έχουν τόσο υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης, ώστε μια μερίδα την ημέρα φτάνει, ίσως και υπερβαίνει πολλές φορές την ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης που χρειάζεστε.

Πιο πρακτικά, οι τροφές που χρειάζεται να εντάξετε στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γιαούρτι, το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το τυρί και τα μανιτάρια.

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βρεθεί σε κάποιο βαθμό σε εμπλουτισμένα φυτικά τρόφιμα,όπως για παράδειγμα τα εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών ή φύκια της θάλασσας. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν θεωρούνται ότι είναι τόσο απορροφήσιμες όσο οι ζωικές πηγές.

Στα VF Laser Clinics, έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις για την Β12.