Κύστες Ωοθηκών

Οι ωοθήκες είναι αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας που βρίσκονται στην κάτω κοιλία και συνδέονται με τη μήτρα. Παράγουν απαραίτητες για τη γονιμότητα ορμόνες, όπως  τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ενώ κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας απελευθερώνουν ένα ωάριο από ένα ωοθυλάκιο σχεδόν κάθε μήνα (ωορρηξία).

Οι κύστες ωοθηκών είναι σάκοι με υγρό που σχηματίζονται πάνω ή μέσα στις ωοθήκες. Αυτές οι κύστες είναι συνήθως καλοήθεις και πολλές γυναίκες θα αναπτύξουν τουλάχιστον μία κύστη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κύστες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φούσκωμα ή άλλες ενοχλήσεις.

Η διάγνωση γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος ή άλλων διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να καθορίσουν το είδος και το μέγεθος της κύστης. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο γιατρός αποφασίζει αν χρειάζεται απλή παρακολούθηση της κύστης (συντηρητική αντιμετώπιση), αν θα δώσει φαρμακευτική αγωγή ή αν απαιτείται επέμβαση για να αφαιρεθεί.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

  • Ανακούφιση από τον πόνο: Η αφαίρεση των κύστεων μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο που προκαλείται από αυτές.
  • Πρόληψη επιπλοκών: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει τη ρήξη των κύστεων ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.
  • Διάγνωση: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρέχει ακριβή διάγνωση, ελέγχοντας εάν οι κύστες είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
  • Βελτίωση της γονιμότητας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση των κύστεων μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης.
  • Ανακούφιση ψυχολογικών επιπτώσεων: Η αφαίρεση των κύστεων μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ανακούφιση στις γυναίκες που ανησυχούν για την υγεία τους.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ: 218 218 3330
‘Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κύστεων ωοθηκών ενδείκνυται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (πχ όταν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κύστη δεν υποχωρούν ή όταν η κύστη ξεπεράσει ένα ορισμένο μέγεθος), και μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους: τη λαπαροσκοπική ή την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο.

Στην λαπαροσκοπική προσέγγιση, ο γυναικολόγος εισάγει ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα (λαπαροσκόπιο) μέσω μικρών οπών στην κοιλιά. Αυτό επιτρέπει την ακριβή απεικόνιση και αφαίρεση των κύστεων με ελάχιστη βλάβη στους γύρω ιστούς.

Η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος απαιτεί μεγαλύτερη τομή και χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις μεγαλύτερων ή πιο περίπλοκων κύστεων. Η διαδικασία είναι ασφαλής και οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Είδη Κύστεων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κύστεων. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, οι πιο συχνοί τύποι είναι οι λεγόμενες «λειτουργικές κύστες» που είναι καλοήθεις. Αυτές είναι οι εξής:

  • Απλή Κύστη: Αυτή η κύστη σχηματίζεται από την ανάπτυξη ενός θυλακίου που δεν έχει απελευθερώσει το ωάριο. Συνήθως είναι μικρή και υποχωρεί από μόνη της χωρίς θεραπεία.
  • Κύστη Ωχρού Σωματίου: Δημιουργείται μετά την απελευθέρωση του ωαρίου και περιέχει υγρό. Αν δεν υποχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία, αλλά είναι συνήθως καλοήθης.
  • Ενδομητρίωμα ή Κύστη Ενδομητρίωσης: Αυτές οι κύστες σχηματίζονται όταν ιστός που μοιάζει με τον ενδομήτριο αναπτύσσεται στις ωοθήκες. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο και είναι συχνά συνδεδεμένες με την ενδομητρίωση.
  • Δερμοειδής Κύστη: Αυτές οι κύστες περιέχουν διάφορους τύπους ιστών, όπως τρίχες και δέρμα. Είναι συνήθως καλοήθεις και μπορεί να απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.
  • Κυσταδένωμα: Αυτές οι κύστες είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από τους αδένες των ωοθηκών. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση ή αφαίρεση αν μεγαλώσουν.

Οι περισσότερες κύστες είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν προβλήματα, ενώ τις περισσότερες φορές είναι εντελώς ασυμπτωματικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τις ελέγξει ο γιατρός, ιδιαίτερα αν προκαλούν ενοχλήσεις, όπως πόνο χαμηλά στην κοιλιά, δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά, δυσπεψία και αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, κ.α.

Οι κύστες μπορεί να διαγνωστούν μέσω υπερηχογραφήματος ή άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.

Εάν έχετε διαγνωστεί με κύστες, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάσταση με τον γυναικολόγο σας και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κύστες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως να προκαλέσουν ρήξη της κύστης, να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή ακόμα και να είναι κακοήθεις. Γι’ αυτό πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα και να παρακολουθούνται.

Συνήθως όχι. Η ανάγκη για χειρουργείο εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και τα συμπτώματα των κύστεων. Ο γιατρός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την ασθενή και να μην προβαίνει σε χειρουργική επέμβαση, παρά μόνον όταν αυτό είναι απαραίτητο.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ