Ο όρος υπερτροφές, αναφέρεται σε μια ομάδα φυσικών τροφίμων, που εμπεριέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με άλλες τροφές.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντιοξειδωτική τους ιδιότητα, σε αυτή οφείλεται η ευεργετική τους δράση στον οργανισμό, χαρίζοντας υγεία, ευεξία και μακροζωία.

Πριν από όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια σωστή διατροφή. Όλα τα συμπληρώματα, τα superfoods οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία σε μορφή σκευασμάτων, πρέπει να λαμβάνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι είναι όμως τα αντιοξειδωτικά και ποια η δράση τους στον οργανισμό;

Η διαδικασία οξείδωσης του οργανισμού μας ή αλλιώς η γήρανση, οφείλεται σε μια σειρά φυσιολογικών βιολογικών διαδικασιών, όπου δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και προκαλούν φθορά (γήρας).

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν ή περιορίζουν την καταστροφή των υγειών κυττάρων.

Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες A, C, E τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, β-καροτένιο, ψευδάργυρος, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και πολλά άλλα.

Οι υπερτροφές, εξαιτίας της πλούσιας σε αντιοξειδωτικά περιεκτικότητα, καθώς και άλλων θρεπτικών ουσιών, βοηθούν στον περιορισμό της φθοράς των κυττάρων και την βελτίωση της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αύξηση της ζωτικής ενέργειας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι το χαμηλό θερμιδικό φορτίο τους. Έτσι δεν επιβαρυνόμαστε με επιπλέον θερμίδες, απολαμβάνοντας μόνο τα θρεπτικά και ευεργετικά οφέλη τους.

Οι πιο γνωστές υπερτροφές είναι η σπιρουλίνα, το μύρτιλο, το ιπποφαές, το goji berry, το ρόδι, το πράσινο τσάι και πάρα πολλά ακόμη.

Η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα, είναι μια από τις παλαιότερες μορφές ζωής στη Γη. Είναι ένα μπλε-πράσινο φύκι που βοηθά στη παραγωγή οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Έχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (καθώς και τα μη απαραίτητα που υποστηρίζουν την καλή υγεία), βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ο συνδυασμός τους τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα, (σκουρόχρωμο είδος μούρων) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, εμπεριέχουν φυτικές ίνες, β-καροτένιο από ιχνοστοιχεία, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και από βιταμίνες A, C, E. Έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και έχει παρατηρηθεί ότι προλαμβάνει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Το ιπποφαές
Το ιπποφαές (μικροσκοπικό κιτρινο-πορτοκαλί μούρο)με αντιφλεγμονώδη δράση, διαθέτει έως και 12 περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, είναι γνωστό ως ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πιθανότατα διαθέτει πέρα από τα ω3, ω6 ω9 λιπαρά οξέα και τα σπάνια ω7 λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν όμως και τροφές που έχουν χαρακτηριστεί ως υπερτροφές και απαντώνται συχνά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Τέτοιες είναι, το μπρόκολο, το σπανάκι, η βρώμη, τα καρύδια, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, τα δαμάσκηνα, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και πολλα ακόμη, με τη διαφορά ότι σε αρκετά από αυτά το θερμιδικό τους φορτίο διαφέρει.