σεξουαλικως μεταδιδομενα νοσηματα σμν

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο έρωτας είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δείχνουμε την ανάλογη προσοχή, αφού υπάρχουν διάφορα νοσήματα που μεταδίδονται, ευκολότερα ή δυσκολότερα, μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήμάατα (ΣΜΝ) μεταδίδονται σε συντριπτικό ποσοστό εξαιτίας της απουσίας χρήσης κάποιας ενδεδειγμένης μεθόδου προφύλαξης. Όπως είναι προφανές, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε το ταχύτερο δυνατό,  καθότι μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως άλλωστε φανερώνει και η ονομασία, αφορούν λοιμώξεις ή ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους, όπως μέσω του αίματος, από τη μητέρα στο μωρό, ή ακόμα και με τη στενή σωματική επαφή.
Τα κυριότερα και συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το ΑΙDS, η Ηπατίτιδα Β, τα Κονδυλώματα, η Σύφιλη, η Γονόρροια (Βλενόρροια), τα Χλαμύδια, ο Έρπης, ορισμένοι κολπικοί μύκητες, η Τριχομανίαση, η Φθειρίαση, η Ψώρα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΜΝ

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν. Αυτό συμβαίνει για τους ακόλουθους κυρίως λόγους:
• Πολλά ΣΜΝ παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.
• Στο ίδιο άτομο, μπορεί να συνυπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ΣΜΝ.
• Ορισμένα ΣΜΝ έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα.
• Ορισμένα ΣΜΝ δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Γενικότερα, τα πιο κοινά συμπτώματα (όταν αυτά παρουσιάζονται), είναι:
• Φαγούρα στον κόλπο ή το πέος
• Εξανθήματα, πληγές, ή δερματικές ανωμαλίες, στα γεννητικά όργανα
• Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή
• Ασυνήθιστη έκκριση υγρών
• Συχνές ή έντονες ενοχλήσεις / πόνοι στα γεννητικά όργανα.

σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσηματα θεραπεια

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΜΝ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν θεραπεύονται όλα τα ΣΜΝ με τον ίδιο τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακολουθείται η εξής μεθοδολογία:

Στάδιο 1: Διάγνωση
Αποτελεί το πρωταρχικό στάδιο, στο οποίο χρειάζεται να δοθεί εξαιρετική προσοχή, μιας και όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην ταυτοποίηση των νοσημάτων.
Αρχικά, πραγματοποιείται η απαραίτητη δερματολογική εξέταση. Ανάλογα με την περίπτωση το άτομο μπορεί να υποβληθεί σε περεταίρω εξετάσεις, όπως π.χ. αιματολογικές εξετάσεις ή λήψη δείγματος.
Στα VF Laser Clinics, η διάγνωση των ΣΜΝ γίνεται με απόλυτη υπευθυνότητα, από εξειδικευμένους γιατρούς και με τη συνέργεια του τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού του ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Στάδιο 2: Θεραπεία
Αμέσως μόλις διαγνωστεί το πρόβλημα, ακολουθεί η θεραπευτική αγωγή. Στις μέρες μας, η επιστήμη προσφέρει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των περισσότερων νοσημάτων με επιτυχία, σε αντίθεση με ότι ίσχυε λίγα χρόνια πριν. Υπάρχουν βέβαια και ασθένειες όπως το AIDS, όπου η αντιμετώπιση είναι σαφώς δυσκολότερη.
Ανάλογα με το είδος του νοσήματος, το βαθμό στον οποίο έχει εξελιχθεί, την πιθανή συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, την ηλικία, την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, κ.α., η θεραπεία μπορεί να είναι από απλή και γρήγορη, έως πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Μέρος της θεραπείας αποτελεί η μικροβιολογική παρακολούθηση και η παροχή συμβουλών για το τι θα πρέπει να προσέχει ο πάσχων για λιγότερο ή περισσότερο καιρό, ανάλογα με το είδος του ΣΜΝ. Οι συγκεκριμένες οδηγίες έχουν 4 βασικούς στόχους:
1. Να εξασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της θεραπείας
2. Να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία του ασθενή
3. Να αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί, η υποβάθμιση του τρόπου ζωής του
4. Να μην μεταδώσει το νόσημα στον/στην σύντροφό του και σε άλλα άτομα.

Στάδιο 3: Παρακολούθηση
Ορισμένα ΣΜΝ χρειάζονται τακτική παρακολούθηση, τόσο για θεραπευτικούς λόγους, όσο και για την αποφυγή τυχόν υποτροπών.

Για τα συγκεκριμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εκτός από την απαιτούμενη συνάντηση με το γιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε επαναληπτικές εξετάσεις.

Στα VF Laser Clinics, οι εξειδικευμένοι γιατροί μας  θα σας ενημερώσουν λεπτομερώς για τις ενέργειες που χρειάζονται, σε εκείνες τις περιπτώσεις που απαιτείται τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση ενός νοσήματος.

Επιπλέον, χάρη στο γεγονός ότι το Κέντρο μας διαθέτει ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, παρέχεται συνεχής και υπεύθυνη μικροβιολογική παρακολούθηση.