H κρυολιπόλυση είναι μια μη χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης του τοπικού λίπους, με τη χρήση ενός εξειδικευμένου ιατρικού μηχανήματος. Η κεφαλή του μηχανήματος κρυολιπόλυσης τοποθετείται στην περιοχή που βρίσκεται το τοπικό λίπος, την οποία και ψύχει σταδιακά. Μέσω της ελεγχόμενης ψύξης, ο λιπώδης ιστός οδηγείται σε μία διαδικασία απόπτωσης κατά την οποία τα λιποκύτταρα κρυσταλλοποιούνται και καταστρέφονται, ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται με φυσικό τρόπο διαμέσου της λεμφικής οδού. Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων στην περιοχή της θεραπείας, και ως αποτέλεσμα μειώνεται το τοπικό λίπος. Η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοσθεί  σε διάφορες περιοχές του σώματος, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, γόνατα, μέση, κοιλιά και μπράτσα.

Μέθοδος

Η μέθοδος της κρυολιπόλυσης, η οποία εφαρμόζεται συνήθως από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, έχει 4 στάδια:

Στάδιο 1: Πριν την εφαρμογή της κρυολιπόλυσης, πραγματοποιείται λεπτομερής εξέταση βασισμένη σε αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο. Σε αυτό το στάδιο εκτιμάται το μέγιστο ποσοστό του τοπικού πάχους που μπορεί να εξαλειφθεί, το οποίο μεταβάλλεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το είδος του τοπικού πάχους, την περιοχή που βρίσκεται, και το βαθμό του προβλήματος.

Στάδιο 2: Σε αυτή τη φάση, ο γιατρός σημαδεύει τις περιοχές όπου θα γίνει η εφαρμογή. Στη συνέχεια επιλέγει τις κεφαλές που ενδείκνυνται για τη θεραπεία στο συγκεκριμένο άτομο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Στάδιο 3:  Με τη βοήθεια του μηχανήματος της κρυολιπόλυσης που δρα υποδόρια, ψύχωνται αποκλειστικά και μόνο τα λιποκύτταρα που δημιουργούν το πρόβλημα, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω υγιείς ιστούς. Με την ελεγχόμενη ψύξη, δημιουργείται η διαδικασία της απόπτωσης, όπου τα λιποκύτταρα κρυσταλλοποιούνται και εν συνεχεία μέσω της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος καταστρέφονται.

Στάδιο 4: Το στάδιο αυτό αφορά τις επόμενες εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Τα κατεστραμμένα λιποκύτταρα αποβάλλονται διαμέσου της λεμφικής οδού, και σταδιακά γίνεται ορατή η απώλεια σε πόντους στην περιοχή που υπήρχε το τοπικό λίπος πριν την κρυολιπόλυση, η οποία πλέον επανασχηματίζεται.

Αντενδείξεις

Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών, που εμφανίζουν τοπικό πάχος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Είναι κατάλληλη θεραπεία και για το τοπικό πάχος μετά από εγκυμοσύνη, αρκεί να έχουν παρέλθει τουλάχιστο 3 μήνες από φυσιολογικό τοκετό, και τουλάχιστο 6 μήνες από τοκετό με καισαρική.

Κύριες αντενδείξεις είναι η νόσος του Raynaud, η κνίδωση λόγω ψύχους, η παροξυσμική κρυοαιμοσφαιριναιμία, η νόσος Cryoglobulinemia, ορισμένες νευροπαθητικές και αιμορραγικές διαταραχές,  κήλη ή τυχόν δερματικές παθήσεις στην περιοχή της θεραπείας, καθώς και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ύπαρξη δακτυλιδιού στομάχου ή βηματοδότη, κ.α.

Μετά την Κρυολιπόλυση

Μετά τη συνεδρία κρυολιπόλυσης, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Ο θεραπευόμενος μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Η παρουσίαση ορισμένων μικροενοχλήσεων στην περιοχή στο χρονικό διάστημα που έπεται της θεραπείας, όπως για παράδειγμα ήπιος πόνος ή εμφάνιση μώλωπων μικρού μεγέθους, αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του δέρματος λόγω της αρνητικής πίεσης που ασκήθηκε από το μηχάνημα της κρυολυπόλυσης στην περιοχή θεραπείας.

Το παρόν κείμενο διατίθεται προς κοινή χρήση από τη Βικιπαίδεια.