hpv κονδυλωματα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τα κονδυλώματα αποτελούν την 3η σε σειρά συχνότητας σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο παγκοσμίως, εμφανίζοντας τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικά μεγάλη αύξηση και στη χώρα μας.

Προκαλούνται από τον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus), ο οποίος χαρακτηρίζεται από εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους, και δυστυχώς έχει καταγραφεί ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα βλαβών το οποίο εκτείνεται από απλά κονδυλώματα των δακτύλων μέχρι και καρκινώματα του τραχήλου της μήτρας.

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή του αιδοίου, του περινέου και του πρωκτού. Στους άντρες τα κονδυλώματα εμφανίζονται κυρίως στο πέος, στην ουρήθρα, στο όσχεο και στην περιπρωκτική περιοχή.

Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του HPV χαμηλού κινδύνου, στελέχη δηλαδή που δεν είναι καρκινογόνα. Τέτοιου είδους στελέχη όμως, μπορεί να συνυπάρχουν στις βλάβες των δερματικών κονδυλωμάτων ταυτόχρονα με στελέχη υψηλού κινδύνου.

Γι’ αυτό το λόγο, προσδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος σας.  Στα VF Laser Clinics υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ το οποίο συνδράμει αποφασιστικά στην διαγνωστική διαδικασία. 

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισής τους.
Αρχικά πραγματοποιείται επισκόπηση της περιοχής της βλάβης με ισχυρό φως και μεγεθυντικό φακό από έμπειρο γιατρό. Στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να απαιτηθεί βιοψία ή και ταυτοποίηση του στελέχους του ιού.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα κονδυλώματα του πρωκτού, πριν την έναρξη οποιαδήποτε θεραπείας, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πρωκτοσκόπηση, ή και ορθοσκόπηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητο να πραγματοποιηθεί κυτταρολογική εξέταση πρωκτού για την ανεύρεση προκαρκινωματωδών δυσπλασιών.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι εντοπίσεις μπορεί να αφορούν περιοχές όπως τα χείλη του στόματος, τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και το φάρυγγα.

θεραπεια κονδυλωματων

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, τα κονδυλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.
Η λάθος ή μη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο σε ότι αφορά την εξέλιξη των κονδυλωμάτων, όσο και στην σωματική αλλά και ψυχική υγεία του ασθενούς.
Στα VF Laser Clinics, διαθέτοντας εξειδικευμένους γιατρούς και εμπειρία πολλών ετών στα κονδυλώματα, εφαρμόζουμε διαφορετικές θεραπείες ανάλογα με το είδος της βλάβης, ώστε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα, καλύτερα και οικονομικότερα.

Αναλυτικότερα, εφαρμόζονται κατά περίπτωση, οι ακόλουθες θεραπείες:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Οι φαρμακευτικές ουσίες με μορφή αλοιφής, κρέμας ή λοσιόν, περιέχουν την ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, ή ιμικουιμόδη (Imiquimod), η οποία λειτουργεί ως τροποποιητής της ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλεί τοπική παραγωγή ιντερφερόνης. Οι θεραπείες αυτές αντενδείκνυνται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή υποψίας αυτής.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα των θεραπειών με φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι ότι πάρα πολύ συχνά οι ασθενείς δεν εφαρμόζουν την ουσία σε όλη την έκταση των βλαβών. Μικρές, αρχόμενες, ή υποκλινικές βλάβες συνήθως ξεφεύγουν της προσοχής του ασθενούς, αφενός γιατί δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, και αφεταίρου διότι ο ασθενής δεν διαθέτει ιατρική εμπειρία ώστε να μπορεί εύκολα να τις αντιληφθεί. Η θεραπεία ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ατελής και δεν αντιμετωπίζει επιτυχώς το πρόβλημα.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι επειδή οι ουσίες αυτές, εφαρμόζονται αναπόφευκτα και σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν βλάβες, δημιουργούνται ερεθιστικές δερματίτιδες, ξηρότητα και σχάσεις του δέρματος, που αποτελούν παράγοντα για περαιτέρω εξάπλωση των κονδυλωμάτων.
Τέλος, η θεραπεία με κρέμες είναι εξαιρετικά δαπανηρή, διότι το κόστος των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τον πάσχοντα λόγω των συχνών υποτροπών του νοσήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER CO2

Η θεραπεία με Laser CO2 είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων. Διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
• Επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών
• Εφαρμόζεται σε 1 μόνο συνεδρία,
• Γίνεται απλά, με τη χρήση μιας τοπικής αναισθητικής κρέμας,
• Έχει πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας,
Δεν έχει πόνο κατά την αποθεραπεία,
Δεν δημιουργούνται υποχρωμίες ή ουλές.
Η μέθοδος αυτή απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα και τεχνογνωσία από τον θεράποντα ιατρό.
Με το υπερπαλμικό CΟ2 Laser, πραγματοποιείται εξάχνωση των βλαβών, ενώ αμέσως μετά, η κατεστραμμένη δερματική βλάβη απομάκρυνεται με προσεκτική απόξεση. Στη συνέχεια, η άμεση επανάληψη της εφαρμογής του υπερπαλμικού Co2 Laser, ακόμη και στην ευρύτερη περιφέρεια μερικών χιλιοστών γύρω από τις βλάβες, διασφαλίζει την πλήρη και αποτελεσματική εξάλειψη των δερματικών κονδυλωμάτων.
Η θεραπεία με Laser CO2 ενδείκνυται για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αλλά όχι για όλες. Για τις περιπτώσεις που το Laser CO2 δεν ενδείκνυται, πρέπει να εφαρμοστεί άλλη θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΡΥΟΠΗΞΙΑ (ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ)

Η κρυοθεραπεία, η οποία ονομάζεται και κρυοπηξία, είναι μια μέθοδος κατά την οποία, με τη βοήθεια ισχυρής  ψύξης, καταστρέφουμε τις βλάβες. Η ψύξη αυτή, επιτυγχάνεται με τη χρήση υγρού αζώτου.
Αν και αποτελεί τη λύση για ορισμένες περιπτώσεις, η μέθοδος αυτή μπορεί να επιφέρει σημαντικές βλάβες σε περιοχές υγιούς δέρματος/ιστού με συνέπεια να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής. Ε­πιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ουλές και υποχρωμίες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ (ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ)

Η διαθερμοπηξία, η οποία ονομάζεται και ηλεκτροκαυτηρίαση,είναι επίσης μια μη επιλεκτική μέθοδος, η οποία αν και αποτελεί τη λύση για ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ενδοπρωκτικές βλάβες όπου δεν εφαρμόζεται σε δερματικό ιστό αλλά σε βλεννογόνο), έχει αρκετά μειονεκτήματα.
Τα κυριότερα μειονεκτήματα είναι ότι η ηλεκτροκαυτηρίαση έχει μεγάλο κίνδυνο να αφήσει υποχρωμίες και ουλές, ενώ απαιτείται μακρύς χρόνος αποθεραπείας για τις δερματικές βλάβες.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, περιπρωκτικά, και ενδοπρωκτικά.
Η χειρουργική της περιοχής του πρωκτού και ειδικά των κονδυλωμάτων απαιτεί σημαντική εμπειρία από τον χειρουργό, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος, τόσο στην ανατομία της περιοχής, όσο και με την εικόνα και συμπεριφορά των κονδυλωμάτων.
Η αποφυγή σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών που αντιμετωπίζονται δύσκολα, όπως μεγάλη στένωση του πρωκτού, επιμολύνσεις και δημιουργία αποστημάτων ή συριγγίων, πρέπει να είναι η κύρια φροντίδα του χειρουργού, παράλληλα με την πλήρη αντιμετώπιση των βλαβών.

ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Τα κονδυλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και συνολικά, όπου και αν βρίσκονται αυτά, για την πληρότητα της θεραπείας και την αποφυγή υποτροπών ή εξαλλαγής. Για παράδειγμα, είναι μάταιο να γίνεται θεραπεία εξωτερικών κονδυλωμάτων του πρωκτού, ενώ παραμένουν τα εσωτερικά κονδυλώματα.
Για αυτούς τους λόγους η συνεργασία μεταξύ ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων είναι απολύτως αναγκαία για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αποτελεί λάθος η μη εφαρμογή μιας εγκεκριμένης θεραπείας, όπως η χειρουργική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων (εννοείται όποτε αυτή έχει ένδειξη), μόνο επειδή ο γιατρός δεν είναι χειρουργός ή δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία.