ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Με τις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, αντιμετωπίζουμε με επιτυχία:

 • Τη μυωπία, όπου η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή μεγαλώνει, διότι ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός απ ‘ότι πρέπει.
 • Την υπερμετρωπία, όπου η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή μικραίνει, διότι ο κερατοειδής είναι πιο επίπεδος απ ‘ότι πρέπει.
 • Τον αστιγματισμό, όπου ο κερατοειδής έχει επίμηκες σχήμα (αντί για στρογγυλό).
 • Με κατάλληλες τεχνικές και υπό ορισμένες προϋποθέσεις αντιμετωπίζουμε και την πρεσβυωπία.

Σε διαθλαστικές επεμβάσεις με laser μπορούν να υποβληθούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον  η διαθλαστική ανωμαλία έχει παραμείνει σταθερή για 2 έτη.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας. Πρακτικά, σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 60) είναι πιθανότερο να υπάρχουν νοσήματα ή ιατρικές καταστάσεις που να μην επιτρέπουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων επεμβάσεων. Βεβαίως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο διαγνωστικός έλεγχος είναι εκείνος που σε κάθε περίπτωση καθορίζει  αν μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Ναι, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που οι συγκεκριμένες επεμβάσεις πρέπει να αποφευχθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα VF Laser Clinics δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην αρχική αξιολόγηση όσο και στον προεγχειρητικό έλεγχο. Μια σειρά εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων καταδεικνύουν, αφενός αν μπορείτε να κάνετε μια διαθλαστική επέμβαση, και αφετέρου ποια χειρουργική μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εσάς. Ενδεικτικά:

 • Λαμβάνουμε πλήρες ιατρικό ιστορικό.
 • Διαπιστώνουμε  αν υπάρχει κάποια πάθηση ή ιατρική κατάσταση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση.
 • Εξετάζουμε αν η οφθαλμική ανωμαλία είναι σταθεροποιημένη.
 • Εξετάζουμε αν το μάτι σας πάσχει από κάποια οφθαλμική ασθένεια (γλαύκωμα, καταρράκτης, κ.α.).
 • Μετράμε με εξαιρετική ακρίβεια τους βαθμούς της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού σας.
 • Χάρη στα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτουμε, γνωρίζουμε επακριβώς το πάχος του κερατοειδή, την καμπυλότητα, κλπ.
 • Ο χειρούργος-οφθαλμίατρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει τη βέλτιστη μέθοδο για την περίπτωσή σας, καθώς και να καθορίσει με ακρίβεια το πάχος του ιστού του κερατοειδή που πρέπει να αφαιρεθεί, προκειμένου να έχετε άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Στα VF Laser Clinics εφαρμόζουμε τις 2 πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής, την TRANS PRK και την FEMTO LASIK. Και στις δύο μεθόδους τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά!

Πρακτικά λοιπόν, δεν υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά την ποιότητα του αποτελέσματος. Η μέθοδος που θα προτιμηθεί εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων που σχετίζονται με τη μορφολογία των ματιών σας. Ο χειρούργος – οφθαλμίατρος αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα των ιατρικών σας εξετάσεων, θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για τα δικά σας μάτια.

Στα VF Laser Clinics, καταφέρνουμε να ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕ τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, διότι:

 • πραγματοποιούμε πλήρεις διαγνωστικούς και προεγχειρητικούς ελέγχους
 • εφαρμόζουμε τις 2 πιο σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής, την FEMTO LASIK και την Trans PRK
 • διαθέτουμε μηχανήματα laser τεχνολογίας αιχμής,
 • όλες οι επεμβάσεις γίνονται από διακεκριμένους χειρούργους – οφθαλμίατρους

Η μόνη πιθανότητα να μείνει ένα μικρό ποσοστό μυωπίας, αφορά ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, αφενός το ποσοστό μυωπίας που παραμένει είναι τόσο μικρό (<1 βαθμού) που δεν ενοχλεί, και αφετέρου, μπορεί να κριθεί εφικτή η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Βεβαίως, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser γίνονται και στα 2 μάτια, σε 1 επεμβατική συνεδρία.

Η καθεαυτή επέμβαση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και στις 2 μεθόδους. Αν συνυπολογίσουμε τους προεγχειρητικούς και μετεγχειρητικούς χειρισμούς, ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση σε 10-20 λεπτά για το κάθε μάτι!

Κατηγορηματικά όχι! Τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε στα VF Laser Clinics, είναι εξοπλισμένα με σύστημα εντοπισμού των κινήσεων του οφθαλμού που ονομάζεται eye tracker!

Χάρη σε αυτό το σύστημα:

 • στις μικρο – κινήσεις του οφθαλμού, το laser προσαρμόζεται αυτόματα,
 • σε τυχόν κίνηση μεγάλου εύρους, η διαδικασία διακόπτεται εξίσου αυτόματα.

Έτσι, η διαδικασία παραμένει 100% ασφαλής, ανεξαρτήτως των κινήσεων του οφθαλμού!

Χάρη στην εξέλιξη των ιατρικών μεθόδων και τη σημαντικότατη βοήθεια της τεχνολογίας, οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι πλέον πρακτικά ανώδυνες τόσο κατά τη διάρκεια της εγχείρησης όσο και μετεγχειρητικά.

Τυχόν μικροερεθισμοί, ευαισθησία στο στο φως και ήπιες ενοχλήσεις που μπορεί να υπάρξουν τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση, αποτελούν απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού και υποχωρούν γρήγορα.

Μετά από μια διαθλαστική επέμβαση, χρειάζεται να ακολουθήσετε ορισμένες απλές οδηγίες ώστε να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της όρασής σας με ασφάλεια. Ο  οφθαλμίατρός μας θα σας εξηγήσει αναλυτικά και με σαφήνεια τι πρέπει να κάνετε, ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Άμεσα, μετά την επέμβαση, θα σας δοθεί μια φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια.
 • Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να προστατέψετε τα μάτια σας από μολύνσεις ακολουθώντας μια σειρά συμβουλών (πχ. δεν πρέπει να αγγίζετε ή τρίβετε τα μάτια σας, δεν πρέπει να τα βρέχετε με νερό ή σαπούνι, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάσκαρα, σκιές ματιών, κ.α.).
 • Για ορισμένες εβδομάδες θα πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το μπάνιο στη θάλασσα, εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική κούραση όπως (πχ. έντονη γυμναστική, μεταφορά βαρέων αντικειμένων, σκάψιμο, κ.α.), τους χώρους με πολύ καπνό, σκόνη ή έντονο φως, κ.λ.π., και βέβαια κάθε είδους τραυματισμό στα μάτια.
 • Θα πρέπει να προστατεύετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία για ορισμένο καιρό, φορώντας απαραιτήτως γυαλιά ηλίου.
 • Μετά το πέρας λίγων ημερών, επιτρέπονται το διάβασμα, ο υπολογιστής, η τηλεόραση, κ.α. υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε τα τεχνητά δάκρυα, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.
 • Για λόγους ασφαλείας, για λίγο καιρό θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση (ο γιατρός θα σας ενημερώσει πότε θα μπορείτε να οδηγήσετε).

Μετά από μια διαθλαστική επέμβαση με laser και για ορισμένο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται παροδική ξηροφθαλμία. Τα τεχνητά δάκρυα που χρησιμοποιούνται κατά τους πρώτους μήνες, βοηθούν στην εύκολη και ανώδυνη αντιμετώπισή της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές μορφές ξηροφθαλμίας, κρίνονται συνήθως ακατάλληλα για επέμβαση με laser.

Όταν η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και από έμπειρο διαθλαστικό χειρουργό, είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα νυχτερινής όρασης.

Τυχόν παροδικές διαταραχές στην όραση τις 2 πρώτες εβδομάδες που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς, είναι φυσιολογικές και πολύ σύντομα εξαφανίζονται.

Το διαθλαστικό laser αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις που εκτελούνται Παγκοσμίως.

Βεβαίως, ως επέμβαση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα, εφόσον καμία επεμβατική πράξη δεν είναι ελεύθερη κινδύνου ή επιπλοκών.

Η αυστηρή τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, η επιλογή έμπειρων χειρουργών, και η χρήση μηχανημάτων laser τελευταίας γενιάς, συντελούν προς αυτό το σκοπό.

Το μάτι αποτελεί ένα από τα βασικά αισθητήρια όργανα του ανθρώπου, και είναι πολύ φυσικό να αισθανθούμε κάποιο φόβο αν νιώσουμε θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι το διαθλαστικό Laser αποτελεί πλέον μια κοινή και ασφαλή διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για μια τέτοια επέμβαση ξεπερνούν εύκολα το φόβο τους, όταν διαπιστώσουν ότι τα περιθώρια οποιασδήποτε επιπλοκής είναι πλέον απειροελάχιστα.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως μόνο στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περισσότερες από 20.000 διαθλαστικές επεμβάσεις!

Βεβαίως, ο υποψήφιος χρειάζεται να κατανοήσει πως ένας έμπειρος χειρουργός που έχει στη διάθεσή του προηγμένα μηχανήματα laser, είναι σε θέση να του προσφέρει πραγματικά εξαίρετα αποτελέσματα.

Αν και πάντοτε προσφέρουμε μια πρώτη ένδειξη, την ακριβή εκτίμηση του κόστους θα την έχετε μετά τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Αυτό συμβαίνει διότι το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επέμβασης που θα κρίνει ο χειρουργός πιο κατάλληλη για εσάς, σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ