H ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΩΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η τριχόπτωση αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει σε ποσοστό έως 75% τους άνδρες, και σε ποσοστό έως 60% τις γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους.
Η τριχόπτωση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αφού απασχολεί τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ανά τους αιώνες, επιστρατεύτηκαν από λοσιόν, αλοιφές, βαφές, κομμώσεις, περούκες, μέχρι και μαγικά φίλτρα στη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.
Στην εποχή μας, η ιατρική ήρθε να δώσει τη λύση με επιστημονικούς και σαφώς πιο αξιόπιστους τρόπους.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο τομέας αντιμετώπισης της τριχόπτωσης έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με εξαιρετική επιτυχία σχεδόν όλα τα περιστατικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τριχόπτωση στους άνδρες οφείλεται στην κληρονομική, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, ενώ στις γυναίκες οφείλεται στην κληρονομική προδιάθεση.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Αναλυτικότερα η τριχόπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί, ως:
Φυσιολογική
Οι τρίχες που πέφτουν (50-100 ανά ημέρα) αντικαθίστανται από καινούργιες, στο πλαίσιο της φυσιολογικής λειτουργίας του τριχωτού της κεφαλής.
Εποχική
Παρουσιάζεται συνήθως στις γυναίκες το φθινόπωρο και την άνοιξη και δεν είναι μόνιμη.
Είναι μια έξαρση της φυσιολογικής τριχόπτωσης και δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα αραίωσης.
Ανδρογενετικού τύπου
Εμφανίζεται λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, και σχετίζεται με τα ανδρογόνα του οργανισμού (ανδρικές ορμόνες). Η κατάταξη της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας στους άνδρες σε στάδια, σύμφωνα με την κατάταξη κατά Norwood, περιγράφεται στη σχετική φωτογραφία (δεξιά).
Γυροειδής
Παρουσιάζεται ξαφνική και έντονη τριχόπτωση, που οφείλεται στην αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος στα τριχοθυλάκια. Η γυροειδής τριχόπτωση αποτελεί μια αυτοάνοση διαταραχή, που τις περισσότερες φορές είναι παροδική.
Διάχυτη
Γενικά, με τη διάχυτη αλωπεκία χαρακτηρίζουμε τη διαταραχή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής της τρίχας, λόγω της επίδρασης ορισμένων επιβαρυντικών παραγόντων, που μπορεί να αφορούν:
• Ελλείψεις βιταμινών ή άλλων στοιχείων (π.χ. σίδηρος)
• Ισχυρό ψυχικό στρες (π.χ. απώλεια συγγενικού προσώπου)
• Ισχυρό σωματικό στρες (π.χ. χειρουργική επέμβαση)
• Παρενέργειες από τη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. χημειοθεραπεία)
• Υποθυρεοειδισμό και ορισμένες άλλες διαταραχές που σχετίζονται κυρίως με το ενδοκρινικό σύστημα
Ο τυχόν παροδικός ή μόνιμος χαρακτήρας της διάχυτης τριχόπτωσης, ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.
Τριχόπτωση που οφείλεται σε άλλα αίτια
Υπάρχουν διάφορες άλλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η τριχόπτωση, όπως από τραύματα ή εγκαύματα, από φλεγμονές, από διάφορα νοσήματα, από νεοπλασίες, από ψυχικό νόσημα (τριχοτιλλομανία), από ορισμένες συνήθειες του ατόμου (τριχόπτωση από έλξη), κα.
Με την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή ενδεδειγμένης θεραπείας, η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων.
ΤΑ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΑ
Τα τριχοθυλάκια είναι ουσιαστικά το βασικό όργανο δημιουργίας της τρίχας: οι εγκολπώσεις της επιδερμίδας μέσα από τις οποίες αναδύονται οι τρίχες. Αυτές μπορεί να είναι είτε τελικές (μακριές και παχιές) ή χνοώδεις (χνούδι). Τα τριχοθυλάκια βρίσκονται σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματος, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα, και ορισμένες άλλες μικρές περιοχές.
Το τριχωτό της κεφαλής καλύπτεται από τριχοθυλάκια, το καθένα από τα οποία περιέχει από 1 έως 4 τρίχες.
Περίπου ένα ποσοστό 10-12% είναι μονά, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό των τριχοθυλακίων που διαθέτουν 4 τρίχες. Η βάση της τριχοφυΐας είναι τα δίτριχα τριχοθυλάκια που καλύπτουν κατά 75- 80 % το τριχωτό της κεφαλής. Έχει υπολογιστεί ότι στους Έλληνες (ινδοευρωπαϊκή φυλή), το τριχωτό της κεφαλής καλύπτεται κατά προσέγγιση από 60-75 τριχοθυλάκια ανά τετραγωνικό εκατοστό (cm²).
Οι τρίχες έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης, η τρίχα που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της αντικαθίσταται από μια νέα, σε ορισμένο χρονικό διάστημα(5-6 χρόνια για το τριχωτό της κεφαλής).
Αποτελεί βασική γνώση λοιπόν, το γεγονός ότι τα μαλλιά στο κεφάλι μας δεν φυτρώνουν τρίχα – τρίχα.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ
Ο κύκλος ζωής του τριχικού θύλακα διακρίνεται από 3 φάσεις:
ΑΝΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ
Κατά τη συγκεκριμένη φάση που διαρκεί από 2 έως 6 έτη, η τρίχα αναπτύσσεται κατά προσέγγιση 1-1,5 cm ανά μήνα. Σε αυτή τη φάση τα τριχοθυλάκια, βρίσκονται κάτω από το χόριο, στο ύψος του υποδόριου λίπους.
ΚΑΤΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ
Η συγκεκριμένη φάση θεωρείται ως μεταβατική και διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες. Το μέγεθος των τριχοθυλάκιων ελαττώνεται, ο κατώτερος θύλακας υποστρέφει ενώ ο εξωτερικός επιθηλιακός χιτώνας χάνεται.
ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ
Κατά την Τελογενή φάση, που διαρκεί από 2 έως 4 μήνες, ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής της τρίχας. Τα τριχοθυλάκια πλέον δεν αναπτύσσονται και αποπίπτουν (η τρίχα «πέφτει»). Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης, εκφύονται νέες τρίχες σε σχετικά σύντομο χρόνο, οι οποίες και εκτελούν τον ίδιο κύκλο ζωής.